Akkutietoa talviautoilijalle

Autoilija voi ennaltaehkäistä pakkasen aiheuttamia käynnistysongelmia, kun auto on huollettu huolto-ohjelman mukaisesti ja akku tarkistettu huollon yhteydessä.

Akkutietoa talviautoilijalle

Tavanomaisessa käytössä ja oikein ladattuna käynnistysakun käyttöikä on 4-5 vuotta. Käyttöiän pituus voi kuitenkin vaihdella riippuen ajotavasta ja lisävarusteiden käytöstä. Käyttöikänsä loppua kohden akun ominaisuudet heikkenevät, minkä johdosta kylmä akku ottaa ja antaa virtaa entistä heikommin. Viileässä säässä jo heikosti toiminut akku ei todennäköisesti toimi enää lämpötilan laskiessa miinukselle.

Kylmällä ilmalla ja erityisesti pakkassäällä uudemmat autot kuluttavat aikaisempia malleja enemmän sähköä, kun käytössä voivat olla penkin-, tuulilasin-, takalasin-, peilin- sekä ratinlämmitin. Myös polttoainekäyttöinen moottorinlämmitin käyttää akkuvirtaa, ja ohjesääntönä sen käytössä on, että autolla tulisi ajaa vähintään niin kauan kuin autoa on lämmittänyt.

Talvella akkua rasittavat myös lyhyet ajomatkat. Akku tyhjenee vähitellen lyhyttä matkaa ajettaessa, koska se ei ehdi latautua täyteen. Runsaasti lyhyitä matkoja ajavan autoilijan kannattaa harkita ylläpitolaturin hankintaa. Latureita saa joko erillisinä laitteina tai auton moottorilämmittimen yhteyteen asennettuna.

Kun akun käyttöikä on lopussa tai kun auto ei enää käynnisty ollenkaan, akun vaihto on hyvä suorittaa huoltoliikkeessä. Monet uudemmista automalleista, etenkin start-stop ominaisudella varustetut autot, vaativat akun koodauksen auton tietojärjestelmään, jotta auton akkulaturi ja sähköjärjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla.

Kun auton akun vaihto on ajankohtainen, Alppilan Autohuollon valikoimista löytyy akut kaikkiin tarpeisiin.

VARAA HUOLTO
TILAA UUTISKIRJE